Voyager 1'den Sağlıklı Veri Alınabilecek Mi?

Geçtiğimiz Kasım ayında anlamsız veriler göndermeye başlayan Voyager 1 uzay aracı hakkında yeni gelişmeler var. Bir NASA yetkilisi, Voyager 1 uzay aracının aylardır anlamlı veri iletimini engelleyen sorunun çözülebileceğine dair umutlu olduğunu belirtti.

Ulusal Akademiler Komitesi'nin Güneş ve Uzay Fiziği Komitesi'nin 20 Mart'taki toplantısında konuşan NASA'nın heliyofizik bölümü direktörü Joseph Westlake, Kasım ayından bu yana operasyonları sekteye uğratan yaklaşık 50 yıllık uzay aracındaki bilgisayar sorununu çözmenin mümkün gibi göründüğünü ifade etti.

Aralık ayında uzay aracındaki verilerin kullanılamaz olduğunu fark eden uzay aracı kontrolörleri, sorunun uzay aracının içindeki uçuş veri sistemi (FDS) adlı bir bilgisayarla ilgili olduğunu tespit ettiler. Bu bilgisayar, uzay aracının aletlerinden ve diğer uzay aracı telemetrisinden veri toplamaya yarayan bizim için oldukça önemli bir sistem görevi görüyor.

Ancak sorunu tespit etmek onu çözmek anlamına gelmiyor. 1977'de fırlatılan Voyager 1, şu anda Dünya'dan 24 milyar kilometreden fazla uzaklıkta olduğu için sinyallerin Dünya ile uzay aracı arasında seyahat etmesi 22,5 saat sürüyor.

1970'lerin başlarında ve ortalarında FDS'yi geliştiren hiç kimse şu anda yardım edebilecek konumda bulunmuyor, bu nedenle sorunu belirlemeye yardımcı olmak için dokümantasyona başvurmak zorunda kalınıyor. Bu da süreci oldukça yavaşlatıyor.


Hiç yorum yok