Kanser Çalışmalarında Yeni Umut Uzay


NASA yetkilileri, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) ağırlıksız ortamda gerçekleştirilen tıbbi deneylerin kanserle mücadelede "olağanüstü ilerlemelere" yol açtığını duyurdu.

Dünya'nın yüzeyinden yaklaşık 400 kilometre yüksekte bulunan UUİ'de gerçekleştirdiği görev sırasında kanser araştırmalarını yürüten astronot ve doktor Frank Rubio, uzayın "araştırmalar için benzersiz bir alan" olduğunu belirtti. Rubio, kanserli hücreler üzerindeki çalışmaların uzayda daha hızlı bir şekilde yapılabildiğini ifade etti.

NASA Başkanı Bill Nelson, "yerçekimsiz ortamın" avantajlarına dikkat çekerek, moleküler yapıların Dünya'da olduğu gibi yerçekimi etkisiyle bir araya gelmediğini ve bu durumun yapıların moleküler yapılarının analizini kolaylaştırdığını söyledi. Nelson, bu tür araştırmaların kanser ilaçlarının daha etkili hale getirilmesine katkıda bulunabileceğini belirtti. Ayrıca, bu araştırmaların sonucunda, uzun ve ağrılı kemoterapi tedavileri yerine doktor muayenehanesinde enjeksiyon yoluyla verilebilecek bir kanser ilacının geliştirilmesinin mümkün olabileceğini ekledi.

Kaynak: https://phys.org/


Hiç yorum yok