Uzaydaki En Büyük Yıldızlar


Bilindiği üzere Dünya'nın enerji kaynağı Güneş orta büyüklükte bir yıldız. Güneş'ten oldukça büyük yıldızlar da var. Hatta bunların bir kısmı Dünya'dan çıplak gözle bile görülebiliyor. Bu yazıda sizler için büyük ve bahsetmeye değer yıldızların listesini vereceğim. 

Sirius

200 ile 300 milyon arasında bir yaşı olduğu tespit edilen Sirius, gökyüzüne baktığımızda görebileceğimiz en parlak yıldızdır. Dünya'ya yaklaşık 8.6 ışık yılı uzaklıktadır ve yarıçapı 1.2 milyon km kadardır. Farklı bir anlatımla Güneş'ten tam %71 daha büyüktür.

Pollux

Dünya'dan 34 ışık yılı uzaklıkta yer alan turuncu devin yarıçapı yaklaşık 5.56 milyon km'dir. Pollux adeta Güneş'in yanında bir dev yıldız görünümündedir. Fakat alt bölümdeki yıldızlara göre Pollux da oldukça küçük. 

Arcturus

Dünya'dan yaklaşık 36 ışık yılı uzaklıkta olan Arcturus, Güneş'ten tam 25 kat daha büyüktür. Yaklaşık 7 milyar yaşında olan yıldız, 17.8 milyon km yarıçapa sahiptir. 

Aldebaran

65 ışık yılı uzaklıkta yer alan yıldız, Güneş'ten yaklaşık 44 kat daha büyüktür. Turuncu dev yaklaşık 30.7 milyon km yarıçapındadır. 

Rigel

Güneş'ten 78 kat daha büyük olan Rigel, yine Güneş'ten tam 12.000 kez daha parlak ışık yayar. Dünya'dan 860 ışık yılı uzaklıkta olan yıldızın yarıçapı yaklaşık 54.2 milyon km'dir

Antares

Dünya'ya 550 ışık yılı uzaklıkta yer alan Antares'in yarıçapı Güneş'ten tam 850 kat daha büyüktür. Yıldız yaklaşık olarak 12 milyon yaşındadır. 

Betelgeuse

Yaklaşık 820 milyon km yarıçapa sahip yıldız, Güneş'in yayında adeta bir devdir. Nitekim büyüklük karşılaştırmalarında Güneş adeta bir nokta gibi görünür. Dünya'ya 640 ışık yılı uzaklıktadır.

Mu Cephei

Yaklaşık 988 milyon yarıçapında olan yıldız, Güneş'ten yaklaşık 1400 kat daha büyüktür. Mu Cephei ayrıca Güneş'ten yaklaşık 38.000 kez daha parlak ışık yayar.

VV Cephei

4900 ışık yılı uzaklıkta yer alan VV Cehpei, Güneş'ten yaklaşık 1100 kat daha büyüktür. 

VY Canis Majoris

Yarıçağı Güneş'ten 1540 kat daha büyük olan yıldız, yaklaşık 4900 ışık yılı uzaklıkta yer alır. Ayrıca Güneş'ten yaklaşık 270.000 kat daha parlak ışık yayar.

UY Scuti

Güneş'in yarıçapından yaklaşık 1708 kat daha büyük olan yıldız, Dünya'ya 9500 ışık yılı uzaklıkta yer alır. UY Scuti yarıçaplar baz alındığında günümüze kadar keşfedilmiş en büyük yıldızdır. İlk olarak 1860 yılında Alman gök bilimciler tarafından keşfedilen yıldız ile ilgili kesin veriler 2012 yılında elde edildi.

Evren bu kadar büyük gök cisimlerini barındırırken ve biz halen çok küçük bir bölümünü keşfetmişken, önümüzde koskoca bir bilinmez duruyor diyebiliriz. Belki de uzay araştırmalarını keyifli yapan bu bilinmezliktir. Yine klasik olacak ama orta büyüklükte bir yıldızın etrafında oldukça küçük bir gezegenin içinde yaşıyoruz. Evren bilinmezliklerle doluyken biz halen birbirimizi yiyoruz. 

Hiç yorum yok