Güneş Sisteminde Yer Alan Gezegenlerin Büyüklükleri (Yarıçapları)

Güneş sisteminde 8 gezegen bulunuyor. Bazılarımıza göre Plüton ile birlikte bu sayı 9. Bu gezegenlerin her biri farklı boyutlara ve yapılara sahip. Bu yazıda güneş sistemindeki gezegenlerin boyutlarını sizlerle paylaşacağım. 

Dünya

Diğer gezegenlerle karşılaştırma yapma açısından Dünya ile başlamak önemli. Dünya'nın yarıçapı 6.371 km kadardır. Güneş sistemi içerisindeki küçük gezegenlerden biridir. Ancak bildiğimiz kadarıyla yaşam barındıran tek gezegendir. 

Merkür

Merkür, Dünya'ya göre daha küçüktür. Merkür'ün yarıçapı 2.440 km'dir. Daha anlaşılır şekilde Merkür, Dünya'nın sadece %38'i kadardır. 

Venüs

Yarıçapı 6.052 km olan Venüs, ebat olarak güneş sistemi içinde bulunan ve Dünya'ya en yakın boyutlardaki gezegendir. Oldukça sıcak olan Venüs, Dünya'nın %95'i kadardır. 

Mars

En çok haber yaptığımız gezegenlerden biri olan Mars da Dünya'dan küçük gezegenlerden biridir. Yarıçapı 3.390 km olan Mars, Dünya'nın neredeyse yarısı kadardır. Oransal olarak karşılaştırılınca Mars, Dünya'nın %53'ü kadardır.

Jüpiter

Dünya'dan oldukça büyük olan Jüpiter'in yarıçapı 69.911 km'dir. Dünya'dan tam %1.120 oranında daha büyüktür. Gök bilimciler son zamanlarda Jüpiter'in bazı uyduları üzerine araştırmalarını yoğunlaştırmıştır. 

Satürn

Satürn'ün yarıçapı 58.232 km'dir. Son zamanlarda Cassini'nin elde ettiği görüntülerle dikkatleri üzerine çeken gezegen, Dünya'ya göre %945 oranında büyüktür. 

Neptün

Neptün de Dünya'dan oldukça büyük olan gezegenlerden. Dünya'nın yarıçapına oranla gezegen %400 oranında büyüktür.

Uranüs

Hakkında çok fazla çalışmanın yayınlanmadığı Uranüs de Dünya'dan bir hayli büyüktür. Nitekim gezegenin büyüklüğü Dünya'ya oranla %388 kadardır. Gezegenin hesaplanan yarıçapı ise 24.622 km'dir.

Güneş

Güneş'in ne kadar büyük olduğunu ya da Dünya'nın ne kadar küçük olduğunu anlamak için Güneş'in yarıçap değeri önemlidir. Elde edilen ölçüm sonuçlarına göre, Güneş'in yarıçapı 695.508 km'dir. (Dünya: 6.371 km)

Plüton

Ayırmaya gönlümün elvermediği Plüton'un yarıçapı ise 1.188 km'dir. Belki de diğer gezegenlere bakınca cüce demek çok da haksızlık değil gibi. 

Ay

Uydumuz Ay'ın yarı çapı ise 1.737 km kadardır.

Not: İstenilen gök cisminin yarıçapı istenildiği taktirde eklenecektir. 

2 yorum

Unknown dedi ki...

Ceres ve jüpiter,satürn'ün uydularının da bilgilerini ekleyebilir misiniz? Teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Enceladus, io, Ganymede, titan
callisto, Europa bunların da büyüklüklerini yazar mısınız