Yıldızların Doğumu, Gelişimi ve Ölümü



Dünya'daki tüm canlılar gibi uzaydaki tüm gök cisimlerinin de yaşam süreleri vardır. Bu süreler maddelerine, büyüklüklerine ve konumlarına göre değişiklik gösterir. Bu yazıda yıldızların ömürlerine bakacağız.

Yıldızlar nebula olarak bilinen bulutsular içerisinde sıkışarak ön yıldızları oluştururlar. Bu önyıldızlar bir yıldızın doğmaya başladığı zamanlardır. Eğer bulutsular içerisindeki sıkışma esnasında önyıldız ne kadar büyük kütleli olursa ölümü de o kadar çabuk olacaktır. En büyük kütleli yıldızlar maksimum birkaç milyon yılda bir süpernova halini alır ve sonunda patlayarak kara deliklere dönüşür.

Küçük kütleli yani Güneş kadar kütleye sahip yıldızlar ömrünün sonuna doğru bünyesinde bulunan ağır elementleri yakmaya başlar. Bu durum bu tarz yıldızların kırmızı devlere dönüşmesine yol açar ve ardından gezegenimsi bulutsulara dönüşür. Böylece geriye beyaz cüce olarak bilinen ölüme terkedilmiş bir yıldız kalır. (Bu aşamalara gelmeden Dünya'da yaşam çoktan bitmiş olacak)



Güneş'ten daha küçük cüce yıldızlar ise Güneş'in sürecine benzer bir süreci çok daha uzun yıllar içerisinde yaşar. Kısacası küçük kütleli yıldızlar daha uzun ömürlüdür. Ancak bünyesinde ağır elementler bulunmayan küçük kütleli yıldızlar kırmızı dev olamaz. Bu durumdada söner ve kara cüce olarak kalır.

Tüm bu yıldızlar ortak olarak yaşamlarını sonlandırdıktan sonra yeni gezegen ve galaksilerin doğumuna katkı sağlarlar. Kısacası sürekli yenilenen bir sistem devam eder gider.

Biraz karışık anlatmış olabilirim. Daha net anlamak isteyenler yazının resmini inceleyebilir.