Antik Mars'ın Hidrotermal Sistemlere Sahip Olabileceği Düşünülüyor


Gezegen bilimciler, Mars'ın uzun süre varlığını sürdürmüş nehirler, göller ve akarsulara sahip olduğunu tahmin ediyor. Günümüzde ise Mars'taki su, kutuplarındaki buzda ve Mars'ın yüzeyinin altında hapsolmuş halde bulunuyor.

Yeni araştırmalarda, Cincinnati Üniversitesi'nden Dr. Andy Czaja ve meslektaşları, gezegendeki hidrotermal sistemlerin olabileceğini ortaya koydu; bunu, volkanik kayalardaki bulunan hidrate magnezyum sülfat üzerinden belirledi.

Dr. Czaja'ya göre, "Bu kayalar soğuduğunda ve kırıldığında, yaşam için uygun bir ortam haline gelir. Henüz bu birikintilerde yaşamın kesin kanıtlarını bulamadık. Ancak kayalara hapsolmuş fosil mikroorganizmalar varsa, bunlar "rover" ile görülecek kadar küçük olurdu." Dr. Czaja açıklamasının devamında "bu hidratlı mineraller, içlerinde suyu hapseder ve nasıl ve ne zaman oluştuklarının tarihini kaydeder. Bunların örneklerinin Dünya'ya geri getirilmesi, araştırmacıların Mars'ın su ve iklim tarihini keşfetmelerine ve muhtemelen en hassas araçlarla eski yaşamın kanıtlarını görmelerine olanak tanıyacaktır." ifadelerini kullandı.

Perseverance, eski bir nehir veya drenaj kanalı tarafından oluşturulan bir deltanın tabanında bir keşfe başladı; burada genellikle hapsedilmiş mineraller içeren tortul kayalarla karşılaştı ve eski yaşamın kanıtları için başka bir araştırma alanı daha bulmuş oldu.


Hiç yorum yok