MIR Uzay İstasyonu Hakkında Kısa Tarihçe



Bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin gururu olan MIR uzay istasyonu yeni nesil tarafından bilinmiyor. Halbuki istasyon günümüzde Dünya'nın yörüngesinde bulunan Uluslararası Uzay İstasyonu için oldukça önemli bir bilgi ve tecrübe kaynağı oldu. Böylesine önemli bir aracın blog içinde olmadığını fark ettik ve kısa bir tarihçe hazırlamak istedik.

MIR uzay istasyonu, 20 Şubat 1986 yılında zamanında Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Kazakistan'ın Baykonur Uzay Üssü'nden uzaya gönderildi. Başarılı bir şekilde yörüngedeki yerini alan istasyon, 3 hafta içerisinde ilk mürettebatına ev sahipliği yapmaya başladı.

1989 yılında mali krize giren Sovyetler Birliği, uzay istasyonu üzerinde de çalışmalarını aksatmaya başladı. Nitekim yaşanan sıkıntılar nedeniyle MIR 5 ay insansız olarak kaldı.

1992 yılında MIR için önemli bir tarih oldu. Bu tarihte ilk kez bir Alman astronot MIR'e ulaştı. Batı Alman kökenli Klaus-Dietrich Flade bu anlamlı görev için Almanya'yı MIR üzerinde ilk kez temsil etti.

Ancak MIR için en tarihi günlerden biri 29 Haziran 1995 oldu. Atlantis uzay aracı MIR'e kenetlenen ilk ABD uzay aracı oldu ve bu tarihte ABD'li astronotlar ile Sovyet kozmonotlar ilk kez bir araya geldi. 

1997 yılında MIR birçok teknik sorun yaşadı. Hatta bu sorunlardan birinde az kalsın yanıyordu. Fakat teknik aksaklıklar kısa sürede giderildi. Çıkan yangın ise yerinde müdahale ile söndürüldü.

1999 yılında MIR'e uzaktan kumanda sistemi gönderildi. Bu tarihten itibaren MIR, Dünya'dan kontrol edilebildi.

Fakat 2000 yılında Rus hükümeti MIR'in maliyetine daha fazla dayanamadı ve istasyonu düşürme kararı aldı. 2001 yılında ise MIR, Pasifik Okyanusu açıklarına düştü.

MIR'in düşüş anı