Göbeklitepe Hakkında Kısa Bilgiler


Her ne kadar konseptimizin dışında bir konu olsa da son yıllarda yapılan en büyük keşiflerden biri olmasından ötürü kısa bir bilgilendirici yazı yazmanın uygun olacağını düşündüm. (Bir daha istemezseniz söyleyin)

Bizler Göbeklitepe'yi belki son 3-5 yıldır duyuyoruz, ancak alan ilk olarak İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortak olarak yüzey araştırması yapmasıyla 1963 yılında keşfedildi. Bu tarihten sonra alan V52 Neolitik Yerleşim alanı olarak tanımlandı. 

1994 yılında Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün destekleriyle başlayan kazılarda 12.000 yıl geçmişe ışık tutan birçok yapı ve tapınak ortaya çıkarıldı. Tarih kitaplarının bile değişimine neden olan, adeta tarihin 0 noktası olarak nitelendirilen bu alan neolitik çağa ait en eski tapınak olarak değerlendiriliyor. 

Ağırlıkları 60 tona kadar ulaşan hayvan figürleri ve tapınak alanı şimdiye kadar bulunanlar arasında, ancak arkeologlara göre bu alanın tamamen kazılıp ortaya çıkarılması 100 yılı geçebilir. 
Göbeklitepe son olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmeyi başardı. Alan yavaş yavaş turizim potansiyelini arttırırken ilerleyen yıllarda turist sayısının katlanması bekleniyor. Nitekim Göbeklitepe birçok kurgu romana da konu olmaya başladı. Yakında filmi de çıkar.  

Belki en son kendi konumuza bağlamamız gerekirse, Mars'a gittiğimizi düşünün ve Göbeklitepe gibi bir alanı keşfettiğimizi düşünün. Güzel bilim kurgu çıkardı diye düşünüyorum :)

Not: Eğer alan hakkında son bilgilerin paylaşılmasını talep ederseniz düzenli olarak paylaşırım..

1 yorum

Unknown dedi ki...

Ben böyle konuların da paylaşılmasını destekliyorum güzel bence