Yaşama Elverişli Olabilecek Gezegen Hakkında Yeni Veriler

Yaklaşık 7-8 ay önce Ross 128b isimli, 11 ışık yılı uzaklıkta yer alan bir gezegenden bahsetmiştik. Ross 128 isimli cüce yıldızın etrafında dönen ve özellikleri bakımından yaşama elverişli olabileceği düşünülen gezegen hakkında yeni bir çalışma yayımlandı.

Diogo Souto'nun liderlik yaptığı ekibin çalışmasına göre, Ross 128b sanılandan daha fazla yaşama elverişli olabilir. Güneş'ten tam 2800 kat daha sönük olan ve Güneş'in %15'i kadar kütleye sahip yıldızın etrafında dönen gezegenin ideal yaşam ortamına sahip olabileceği belirtildi. Oldukça stabil hareket eden ve Güneş'le benzer oranlarda oksijen, karbon, demir ve magnezyum barındıran Ross 128, Ross 128b'nin yaşama elverişliliği konusunda önemli veriler ortaya koyuyor. Nitekim genel itibariyle yıldız sistemlerinde yıldız ve gezegenler aynı ham maddelerden meydana geliyor. Tüm bunlarla beraber, Ross 128 oldukça düşük oranda radyasyon yayıyor. 

Ross 128b güncel olarak en çok yaşam ihtimali barındıran gezegen konumunda diyebiliriz. Fakat gezegen üzerine daha birçok çalışma yapılacak gibi duruyor. 

Hiç yorum yok