Çin 5 Yıl İçinde 150 Taşıyıcı Roket Fırlatacak


Çin Uzay Bilim ve Teknoloji Şirketi Başkan Yardımcısı Çen Şüeçuen, ülkesinin ilk kez uydu fırlatma yıldönümü günü etkinliğinde ülkesinin gelecek uzay planları hakkında açıklamalarda bulundu. Uzay araştırmalarına geç başladıklarını belirten Şüeçuen, ancak uzay konusunda ileri ülkeleri kısa sürede yakaladıklarını belirterek, Çin'in gelişen uzay teknolojisini övdü. Toplamda geçtiğimiz ay SJ-10 bilimsel uydu ile şimdiye kadar 226. uzun yürüyüş taşıyıcısını uzaya fırlattıklarını hatırlatan Şüeçuen, son 100 uydunun 7 yıl içinde uzaya gönderildiğini belirtti.

2020 yılına kadar olan planları da anlatan Şüeçuen, 2020 yılına kadar 150 taşıyıcı roketin uzaya gönderileceğini açıkladı. Çin'in ayrıca 2016'da navigasyon ve gözlemleme dahil 20 uydu gönderme hedefi var. İnsanlı uzay programları için de çalışmalarını sürdüren Çin, Tiengong-2'yi bu yaz uzaya gönderecek. İlerleyen yıllarda Tiengong-3'ün de uzaya gönderilmesiyle, Çin'in kendine ait bir uzay istasyonu bulunacak.

Bizim açımızdan merak edilen konu ise, birçok ülke uzaya bu kadar önem verirken, bizim ne zaman uzay adına elle tutulur bir gelişmeye imza atacağımız.