Derin Uzay İçin Elektrikli İtiş Sistemleri Üzerinde Çalışılıyor!


İnsanoğlu artık Güneş Sistemi içerisindeki hemen hemen her noktaya araç gönderebiliyor. Hatta son olarak New Horizons uzay aracı Plüton'u da geçerek Güneş Sistemi sınırlarına kadar ulaştı. Ancak bu durum uzay teknolojilerindeki yetersizliğimizi ortaya çıkarmaya başladı.

İnsanoğlu artık derin uzaya ulaşmak için daha uzun ömürlü yakıt sistemleri ve daha hızlı araçlar üretmek durumunda. Nitekim hali hazırda Mars'a gitmek bile 6 ay sürüyor. Belki Mars için 6 ay kabul edilebilir bir süre ancak daha uzak gezegenlere hatta Güneş Sistemi dışına insanlı uzay aracı göndermemiz neredeyse imkansız. Daha da ötesinde son olarak yapılan açıklamalara göre, eğer Mars'a insan gönderilirse, aynı insanı geri getirebilecek bir yakıta sahip araç mevcut değil.

Tüm bu sıkıntıların farkında olan büyük uzay ajansları kimyasal yakıt yerine elektrik sistemli uzay araçları üretmeyi hedeflemiş durumda. Bu bağlamda NASA, Aerojet Rocketdyne şirketiyle yaptığı anlaşmayla elektrik itiş sistemiyle çalışan araçlar üretecek. Elektrikle çalışacak sistemler için düşünülen elektrik ihtiyacı ise Güneş panelleri sayesinde elde edilecek. İlerleyen yıllarda kullanılması beklenen bu sistemin, günümüzde kullanılan sistemden 10 kat daha verimli olduğu belirtildi.

Elektrikli itiş sistemleri ilerleyen yıllardaki uzay teknolojisini şekillendirebilir.