Dinozorların Soyu Nasıl Tükendi? - Yeni Bulgu
Bilim insanları geçmiş yıllarda yaptıkları araştırmalar neticesinde 66 milyon yıl önce büyük bir meteorun Meksika körfezine çarpmasıyla dinozor neslinin tükendiğini saptadı. Yapılan araştırmalara göre genel kanı dinozorların düşen meteora kadar gelişmini sürdürdüğü yönündeydi.
Reading ve Bristol Üniversiteleri'nde çalışmalarına devam eden uzmanlar, dinozorların aslında gelişim aşamasını geçtiğini ve meteordan çok daha önceleri yavaş yavaş soylarında azalma ve gerileme olduğunu ortaya koydu. Bunun nedenlerini tartışan bilim insanları, kıtaların ayrılması, daha fazla yanardağ aktivitesi ve suların yükselmesinin dinozorların üremesini zorlaştırdığı fikrinin ortaya koydu. Bilim insanları bu durumun meteor çarpmasından 50 milyon yıl önce başladığı görüşünde. Yaklaşık 150 milyon yıldır Dünya'da egemen olduğu düşünülen dinozorlarla ilgili ortaya atılan yeni tartışmalar, aslında meteorun dinozorlar için sadece bir son darbe olduğunu ortaya koyuyor.
Bilindiği üzere Dünya'ya çarpan bir meteor dinozorların soyunu tüketmiş ve oluşturduğu toz tabakasıyla Güneş'i uzun bir süre kapatmışi bu durum Dünya'daki bitki yaşamına son vermişti. Bilim insanları ayrıca bu durumun diğer memeli canlıların dinozorların yokluğundan faydalanarak ön plana çıkmasına neden olduğunu belirtiyor.
YORUM YAPIN