Mars'ta Yaşamın Önündeki Engeller

İnsanoğlunun hayali Mars'a yerleşmek. Roketler, uzay kostümleri, araçları ve daha birçok ürün Mars'ta yaşam için geliştiriliyor. Yüzlerce insan deneyler yapıyor ve Mars'ta yaşamın en kolay halini bulmaya çalışıyor. Bunun yanında kitaplar, dergiler, filmler ve dizilerle topluluklar bu yolculuk için önceden hazırlanıyor. Ancak hepimizin bildiği gibi aslında Mars'ta yaşam o kadar da kolay değil. Peki Mars'ta yaşamı zorlaştıran durumkar neler?

(Not: Maddelere geçmeden hatırlatma, Martial filmi yakında vizyona girecek ve Mars'ta yaşamın zorluklarını hepimiz öğrenmiş olacağız)

  • Mars'ın atmosferi %95 oranında karbondioksite sahiptir.
%21 oksijen ve %78 azot bulunan bizim atmosferimize göre Mars'ta maalesef nefes almak imkansız.

  • Dengesiz ekvator sıcaklığı
Mars'ın Güneş'e olan uzak konumu güneş ışınlarının bu gezegen üzerindeki etkisini %40 azaltıyor. Mars'ın ekvatorunda en yüksek sıcaklık gündüz +20, en düşük sıcaklığı ise -40 olarak ölçülüyor. Bu değer aşılması zor olmamakla beraber insan fizyolojisine çok da uygun görünmüyor.

  • Mars, Dünya'daki hava basıcının sadece %10'una sahip.
Bilim insanları %10 basınçta dahi bitki yetiştirilebileceği söylese de, yerçekiminden dolayı bitkilerin nasıl büyüyeceği merak konusu. Belki de sera etkili balonlar kullanılabilir.

  • Mars'ın yüzeyinde bulunan donuk su
Bilim insanları Mars'ın yüzeyinde yaklaşık 4 milyon metereküp su bulunduğunu belirtiyorlar. Bu durumda bu buzların eritilmesiyle belki de sera etkisi oluşturulabilir ve bitki yetiştirilmesi uygun olabilir. (Akıllara nükleer füzelerle Mars'ın vurulması planı geliyor)

  • Mars'ın 1 yılı Dünya'da 2 yıla eşit.
Mars'taki bir gün 24 saat 39 dakika ancak Mars'ın bir yılı Dünya'ya göre 2 yıl. Bu da sezonların Dünya'ya göre daha uzun olmasına neden oluyor. (Not: Bir Mars yılı 687 gün)

  • Dünya ile iletişim
Dünya ile iletişim kurmak uzaklıktan dolayı 21 dakika. Yani siz bir alo diyeceksiniz ve karşınızdaki 21 dakika sonra cevap verecek. Can sıkıcı olmalı, belki de zamanla bu sorun çözülür :)

  • (Bu da bizden)
Uzun süreli Mars yolculukları insan eklemlerini geri dönülmez derecede deforme ediyor. Yani muhtemelen Mars'a gittikten sonra eklemler oraya alışacak ve Dünya'ya tekrar dönmede sıkıntı yaşayacaksınız. Kim bilir belki de daha geri gelmek istemezsiniz..

Daha bilmediğimiz ve Mars'a yerleşmeye yaklaştıkça önümüze çıkacak birçok engelin varlığına da eminiz.