Türkiye'nin Ay Hedefi Gerçekleşecek Mi?


Türkiye, Ulusal Uzay Programı kapsamında 2026'da geliştirilmesi tamamlanacak ilk uzay aracıyla Ay'a araç gönderen sayılı ülkelerden biri olmayı hedefliyor. Özellikle bu hedef için çalışan TÜBİTAK VE Türkiye Uzay Ajansı, önümüzdeki 10 yıl boyunca önemli uzay çalışmalarına imza atmayı planlıyor.

Ay Araştırma Programı (AYAP) kapsamında, Dünya'dan ay yörüngesine ulaşacak, oradan veri toplayacak ve ardından ay yüzeyiyle iletişim kuracak bir uzay aracı geliştirilerek misyon operasyonları gerçekleştirilecek. AYAP kapsamında, Türkiye'nin ilk ay ve derin uzay misyonlarını gerçekleştirmesi ve operasyonel deneyim kazanması amaçlanıyor. Ayrıca, yerli tesislerle geliştirilen Hibrit İtiş Sistemi'nin uzay tarihine geçmesi planlanıyor. Bununla beraber, aydaki suyun kökeni, mini manyetosfer oluşumları, yüzey bileşenleri, yüzey sıcaklığı ve yansıma haritaları ile ay yüzeyinden gelen radyasyon gibi yüksek çözünürlüklü görüntüler ve bilimsel veriler, Türkiye'deki bilim insanları tarafından değerlendirilebilecek.

Proje şu anda Ulusal Uzay Programı içinde AYAP altında yürütülse de, ülkedeki endüstri ve akademiden birçok paydaş doğrudan katkı sağlıyor. 
Ülke için derin uzaya kapı açacak olan bu projenin, gençlerin uzay bilimleri ve teknolojilerine olan ilgisini güçlendirmesi bekleniyor.

Sizce gerçekleşme olasılığı var mı?

Hiç yorum yok