Dinozorların Soyunu Tüketen Meteor İnsanlığı Kurtarabilir


Bu haber son zamanların en dikkat çeken gelişmelerinden biri. Nitekim haberi okur okumaz bundan bir bilim kurgu filmi çıkar diye düşündüm. Uzatmadan habere geçelim.

Warwich Üniversitesi'nde çalışan araştırmacılar iridyum isimli bir kimyasalın kanser tedavisinde oldukça etkin kullanılabileceğini ortaya koydu. Haber sevindirici ancak iridyum Dünya'da çok nadir bulunuyor. Yapılan tespitler sonucu Dünya'ya düşen asteroit ve gök taşlarında oldukça fazla bulunan iridyum, dinozorların sonunu getiren ve Meksika sınırları içine düşen meteorun içinde de bulunabilir. 

Bilindiği üzere meteor 66 milyon yıl önce Meksika sınırlarında bir bölgeye düşmüş ve tüm dinozor yaşamını sona erdirmişti. Meteorun boyutu ise yaklaşık 16 km kadardı. Benzer bir meteor bugün çarpsa Dünya'da insanların soyu tükenebilir. 

İridyum elementi albümin isimli kan proteinine temas ettirildiğinde kanser hücresinin çekirdeğine kadar inip hücreyle mücadele edebiliyor. 

Aklıma gelen başka bir soru ise; eğer bu element sayesinde kansere çözüm bulunursa, bu zenginleri daha fazla yaşatmaktan başka bir işleve sahip olacak mı? Nitekim çok pahalı olacağını düşünmek zor değil. 

Yine de güzel gelişme..

Hiç yorum yok