MarCO-A ve MarCO-B'den Haber Alınamıyor


Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl InSight uzay aracı Mars'a gönderilmişti. Araç hedefine başarılı bir şekilde ulaşmış ve iniş yapmıştı. InSight ile birlikte NASA ilk kez derin uzaya iki de küp uydu gönderdi. MarCO-A ve MarCO-B olarak adlandırılan küp uydular ilk kez bu kadar uzak bir mesafeye başarıyla yolculuk ettiler.

Bir evrak çantası büyüklüğünde olan ve 18.5 milyon dolara mal olan uydular Mars'tan da fotoğraflar göndermişlerdi. Nitekim NASA'dan yapılan açıklamaya göre küp uydulardan beklenen tüm işlemler başarıyla gerçekleştirildi. Ancak son bir aydır uydulardan haber alınamıyor. MarCO-A'nın Mars'a yaklaşık 3.2 milyon km mesafede olduğu tahmin ediliyor. MarCO-B'nin ise bu mesafenin yarısı kadar uzaklaşabildiği tahmin ediliyor. 

Tüm bu gelişmelere rağmen NASA uydulardan umudu kesmiş değil. Nitekim yapılan açıklamalarda yaz aylarında Dünya'ya daha yakın konumda olması beklenen uydularla yeniden iletişime geçmek mümkün olabilir. Bekleyip göreceğiz. 

Ancak küp uyduların ilk kez bu kadar uzak mesafede testler yapması ve bütçelerinin çok düşük olması bir milat olarak kabul ediliyor.

Hiç yorum yok