Gezegen Türleri Nelerdir?


Birçok tür gezegen var. Kimisi Jüpiter'e benzer, kimisi Dünya'ya benzer, kimisi ise tamamen özgün yapı ve özelliklere sahiptir. Geçtiğimiz gün yıldız türleri yazısından sonra gezegen türlerinin de ilgi çekebileceğini düşündüm. En azından genel anlamda uzay hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler adına bir zamandır haberlerle birlikte bilgilendirici yazılar yazmayı düşünüyorum.

Gezegen Türleri Nelerdir?

Sıcak Jüpiterler

Dünya'dan yaklaşık 50 kat büyük olan bu gezegen türü, özellikleri itibariyle Jüpiter'e benzer. Büyük gaz devleridir ve yaşamın oluşamayacağı kadar sıcaktırlar. Güneş Sistemi dışında keşfedilen gezegenlerin yaklaşık %40'ını oluştururlar.

Sıcak Neptünler
Kütleleri Dünya'ya oranla 10 ile 50 kat daha büyüktür. Yıldızlarına konumları gereği sıcaktırlar ve yaşama elverişli alanda bulunmazlar. Son yıllarda bu sınıfa giren gezegen keşfi artmıştır. 

Süper-Dünyalar
Dünya benzeri gezegenlerdir. Yaşama elverişli alanlarda konumlanmışlardır. Süper ismini Dünya'ya oranla 2 ile 10 kat arasında daha büyük olmasından dolayı almıştır. 

Dünya Kütleli Gezegenler
Bu tür gezegenlerin en belirgin özelliği isimlerinden de anlaşılacağı gibi Dünya boyutlarında olmalarıdır. Yaşama elverişli ya da elverişsiz konumda olabilirler. 

Öte-Dünyalar
İsminden de anlaşılacağı üzere Güneş Sistemi dışında keşfedilen Dünya benzeri gezegenlerdir. Kütleleri Dünya ile benzer ya da 10 katı kadar olabilir. Konumları ise yaşama elverişli bir bölgededir. İkiz Dünya olarak da adlandırılırlar. (Birçok bilim-kurgu filmine ve romanına konu olurlar)

Şişkin Gezegenler
Sıcak Jüpiterlere benzeri gezegenlerdir. Ancak yoğunlukları düşük ve bağlantılı olarak hacimleri büyüktür. Bu tür gezegenlerin birçoğunun kütlesi Jüpiter'in iki katından daha azdır. 

Gaz Cüceleri
Mini Neptün olarak da anlandırılan bu tür gezegenler, Dünya'nın kütlesinin on katı kadar olabilir. Atmosfer yapısı Neptün'e benzediği için bu ismi almıştır. 


Başıboş Gezegenler
Bizim medyamızda maalesef "serseri" gezegen olarak tanımlanırlar. Herhangi bir yıldız etrafında dönmezler. Ya zamanla yıldız sisteminden kopmuşlardır ya da yıldız tozlarının kütle-çekim etkisiyle oluşmuşlardır. Yıldızlardan uzak oldukları için sıcaklıkları çok düşüktür. 

Su Dünyaları
Yüzeylerinde su bulunan gezegenlerdir. Yüzeylerindeki su sıcaklığa bağlı olarak katı, sıvı ya da gaz halinde olabilir.  


İki Yıldızlı Gezegenler 
Son yıllarda oldukça fazla keşfedilen bu tür gezegenler aynı anda iki yıldız etrafında dönerler. 

Pulsar Gezegenler 
İsminden de anlaşılacağı üzerine bir pulsarın etrafında dönen gezegenlerdir. Dönme periyodları oldukça düşüktür ve mili saniyelerle ölçülür. 

Kahverengi Cüceler 
Kütlesi Jüpiter'in 75 katı kadar olan gaz devleridir. Kütle yetersizliğinden dolayı yıldıza dönüşememişlerdir. Daha ilginç bir yaklaşımla yıldız olmayı başaramamış gezegenler de denebilir. Kendi yörüngelerinde dönen gezegenlere sahip olabilirler.  

Ayrıksı Gezegenler
Yörünge şekli yayvan elips olan gezegenlerdir. Zaman zaman yıldıza yakın zaman zaman ise oldukça uzaktırlar. Bu özellikleri nedeniyle bir dönem çok soğuk bir dönem ise çok sıcak olabilirler. 

Hiç yorum yok