Evrendeki Yıldız Türleri Nelerdir?


Bu yazımızda daha önce hiç değinmediğim bir konuya değineceğim "yıldız türleri". Evrende milyonlarca yıldız var ancak hepsi Güneş gibi değil. Bu yazıda farklı yıldız türlerine bakacağız ve birkaç kısa bilgi vereceğiz. 


1. Kırmızı Cüce Yıldızlar

Proxima Centauri benzeri yıldızlar olarak tanımlanan bu tür yıldızlar M Tayf Sınıfı olarak da bilinir. Tüm yıldızlar içinde evrende en çok bulunan yıldızlardır ve evrendeki yıldızların yaklaşık %80'ini oluştururlar. 

2. Turuncu Yıldızlar

Epsilon Eridani benzeri yıldızlar olarak da tanımlanan turuncu yıldızlar, K Tayf Sınıfı yıldızlardır. Günümüze kadar hiçbir Turuncu Yıldız kırmızı deve dönüşecek kadar yaşlanmamıştır. Evrendeki toplam yıldızların yaklaşık %8'ini oluşturan turuncu cüce yıldızlar, Güneş'in %60 ile 80'i kadar kütleye sahiptir. 

3. Sarı Yıldızlar

Güneş'inde bu kategoride yer aldığı yıldızların bir kısmı kırmızı deve ve beyaz cüceye dönüşmüştür. Güneş gibi görünürler ve evrendeki yıldızların yaklaşık %3.5'unu oluştururlar. G Tayf sınıfı yıldızlar olarak da tanımlanırlar. Boyutları ise yaklaşık Güneş kadardır. (Haliyle)

4. Beyaz Yıldızlar

Beyaz yıldızlar deyince ilk akla gelen Sirius yıldızıdır. Bugün evrende gözlemlenen kırmızı dev ve beyaz cücelerin büyük bölümü beyaz yıldızların ölmesi sonucu oluşmuştur. A ve F tayp yıldızlar olarak da bilinen beyaz yıldızlar evrendeki yıldızların yaklaşık %2'sini oluşturur. 

5. Mavi - Beyaz Dev Yıldızlar

Güneş'in 3,5 ile 120 katı kadar kütleye sahip olabilirler. Çok büyük kütleli olanlar süpernova patlamasıyla nötron yıldızı ya da kara deliğe dönüşür. Nispeten küçük olanları ise, kırmızı deve ve sonrasında beyaz cüce olarak yaşamları sona erer.

6. Kırmızı Dev Yıldızlar

En bilinen örneği Betelgeuse'dir. Bir gün Güneş de hidrojeni tükeneceği ve kütle çekimin baskın geleceğinden ötürü içine doğru çöküşe geçecek. Bu durumda genişlemeye başlayacak Güneş bir kırmızı deve dönüşecek. 5 milyar yıl sonra Güneş sarı yıldızlar kategorisinden çıkıp kırmızı dev yıldızlar kategorisine girecek.  

7. Ölü Yıldızlar

Nötron yıldızlar ya da beyaz cüceler bu sınıfa girer. Bu yıldızların temel özelliği artık enerji üretememeleridir. Bir nevi artık ölmüşlerdir.

Yanlış ve eksik bilgi varsa lütfen uyarın :)

Not: Kuyruklu yıldızlar bir yıldız değildir :)

Hiç yorum yok