En Sıcak Gezegenlerden Biri Keşfedildi


Bilim insanları özellikleri bakımından ilginç bir gezegen keşfetti. Kelt 9b ismi verilen gezegen birçok özelliğiyle uç noktaları yaşıyor.

Dünya'ya 650 ışık yılı uzaklıkta olan Kelt 9b, Cygnus takımyıldızında bulunuyor. Gezegenin en dikkat çeken özelliği olarak yüzey sıcaklığı gösteriliyor. 4 bin 327 derece yüzey sıcaklığına sahip gezegen, yaklaşık 3 Jüpiter büyüklüğünde. Sıcaklığın ne kadar yüksek olduğunu daha iyi anlamamız açısından Güneş'in yüzey sıcaklığıyla karşılaştırabiliriz. Güneş'in yüzey sıcaklığı yaklaşık 5 bin 500 derece ve bu özelliğiyle Kelt 9b'den çok da farklı değil gibi. 

Bu gezegen ayrıca yıldızı etrafında oldukça hızlı dönüyor. Hatta o kadar hızlı dönüyor ki gezegende bir yıl 36 saat kadar sürüyor. 

Bizim bildiğimiz anlamda bir canlının yaşaması pek mümkün görünmüyor ancak ben yine de oranın şartlarına uyum sağlamış, 36 saat oldukça uzun gelen, hamam böceği tarzı canlıların varlığını hayal etmeden edemiyorum.  Bir de tabii bunların akıllı olduklarını düşününce daha heyecanlı oluyor. 

Hiç yorum yok