Teleskobun İcadı ve Tarihi


Teleskop ilk olarak 1608 yılında Hans Lippershey tarafından icat edilmiştir. Ancak kullanılabilen ilk teleskobu Galileo Galilei icat etmiştir. Daha sonraki dönemde ise, Isaac Newton aynalar aracılığıyla ısığı toplayabilen daha iyi çalışan teleskop üretimine katkıda bulunmuştur. Bu gelişmelere ek olarak, Johannes Kepler, bir teleskobun daha güçlü çalışabilmesi için gerekli teknik bilgileri açıklamıştır.

Teleskop genel olarak gökyüzünde cisimlerin daha büyük olarak görüntüleyen araçlara denir. Daha çok rasathanelerin ve bilim merkezlerinin kullandığı teleskoplar bugün hobi olarak uzay gözlemi yapanların evlerinde bile bulunur hale gelmiştir. Hatta YouTube üzerinde ev yapımı teleskop videolarını bile izleyebilirsiniz. (Bir tanesini alt bölüme yerleştirdim)

Objektif görevi için kullanılan çukur ayna teleskobun en temel bölümüdür. Diğer yandan ise konveks veya konkav şekilli oküler teleskobun diğer önemli parçasıdır.

Kaynak: galatasaraykirtasiye.com


Hollanda'da teleskolar ilk dönemlerde gözlük yapımında kullanılan alternatif ürün olarak düşünülmüştür. Ancak neden 1600'lere kadar teleskop üretilmediği halen büyük soru işaretidir. Nitekim 1600'lerden önce de teleskop yapımına uygun gelişim bulunuyordu.

Küçük bir uyarı, teleskop alacaklar ve almış olanlar, Güneş'e direkt ya da yakın bakmaktan uzun dursunlar. 
Ev Yapımı Teleskop (Video)