Galaksimizin Sonu Nasıl Gelecek?



Dünya'nın ne zaman yaşanmaz hale geleceği ya da son bulacağı konusunda birçok yazı yayınladık. Fakat galaksimiz Samanyolu'nun da nasıl son bulacağı konusunda çeşitli teoriler bulunuyor.

Samanyolu'nun geleceği ile ilgili en çok kabul edilen teori, galaksimizin Andromeda ile çarpışacak olması. İki galaksinin çarpışmasıyla ise galaksiler kendi sonlarını hazırlamış olacak. Ancak bu teorinin dışında farklı yaklaşımlar da var.

Dünya'dan 750 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan 0402+379 isimli galaksinin merkezinde birbirlerinin yörüngesinde yer alan iki kara delik keşfedildi. "Süper Öldürücü" olarak tanımlanan bu kara delikler Samanyolu'nun kaderini değiştirebilir. Ancak doğru gözlemin yapılabilmesi için 4 bin yıl kadar beklemek gerekecek. Yani Samanyolu'nun sonunda bu kara deliklerin etkili olup olmayacağını anlamak için baya bir beklememiz gerekecek. Ancak şu an için kabul gören teori, yaklaşık 1 milyar yıl sonra Andromeda ile Samanyolu çarpışacak ve galaksimiz yeni bir yapılanmanın içine girecek. Hemen belirtelim bazı bilim insanları Güneş Sistemi'nin bu çarpışmadan etkilenmeyebileceğini öne sürüyorlar.

Düşünsenize, 1 milyar sonra iki galaksi birleşerek yeni bir yapı oluşturacak ve belki de yeni yaşamlar sıfırdan başlayacak. Kim bilir bu olay saniyeler içinde sonsuz kere yaşanıyor. Bir medeniyet bitiyor, diğer ise kurulmaya başlıyordur.