Evrende Kaç Galaksi Var? (Yeni Çalışma/Yeni Rakamlar)



Evrende kaç galaksi olduğu konusu bilim insanlarının üzerinde uzun yıllardır çalıştığı bir konu. Genelde çalışmalar sonunda yuvarlak rakamlar verilir.

Nothingham Üniversitesi'nde astrofizik profesörü olarak görev yapan Christopher Conselice liderliğinde bir ekip, Hubble Teleskobu'nun ve Dünya'nın çeşitli noktalarındaki teleskopların görüntülerini kullanarak 3 boyutlu uzay haritası oluşturdular. Teleskopların elde ettiği dar ışık huzmelerini inceleyen bilim insanları galaksilerin büyüklüklerine bağlı olarak yaptıkları hesaplar sonucunda evrenin %10'unu görüntüledikleri tahmininde bulundular. Toplamda bu rakam 100 ile 200 milyar galaksi arasında bir sayıya denk geliyor. Araştırmacılar evrenin tamamında yaklaşık 2 trilyon galaksi olduğunu tahmin ediyor.

Konuya uzak olanlar için belirtmekte fayda var. Daha iyi anlaşılması açısından Dünya, Samanyolu Galaksisi içerisinde yer alıyor ve biz halen Samanyolu Galaksisi içini keşfetmiş değiliz. Yani aşağı yukarı Samanyolu Galaksisi kadar 2 trilyon adet galaksiden bahsediyoruz. Yani evrenin büyük çoğunluğundan görülmeyen bir galaksinin içinde, ortalama bir yıldız sisteminin içinde ve ortalama bir gezegende yaşıyoruz. Uzayın bir köşesinde bu hesaplamayı yapan başka birileri de olsa gerek :)