Ay Yüzeyine Düşük Maliyetli Araç Gönderilecek


Google şirketi Lunar Xprize isimli bir yarışma düzenliyor. Yarışmanın amacı Ay'a gidebilecek küçük uzay araçları yapmak. Bu yarışmaya katılan şirketlerden biri de Moon Express şirketi. Şirketin kurucu ortağı ve üst düzey yöneticisi Bob Richards yaptığı açıklamada şirketin Ay'a küçük araç göndermek için gerekli kaynağı bulduğunu ifade etti.

Çamaşır makinası büyüklüğündeki aracın gerçekleştirilecek testleri için Cape Canaveral Hava Gücü İstasyonu'ndaki Delta II fırlatma tesisi restore edilmeye başlandı. MX-1E ismi verilen aracın Ay'ın yüzeyinden yüksek çözünürlükte fotoğraflar göndermesi ve yüzeyde 500 metre yol alması hedefleniyor. Araç bu yıl sonu Ay'a gönderilecek. Ayrıca Hindistan'dan katılan Team Indus'un tasarlayacağı araç da Aralık ayından Ay'a gönderilecek.

Yarışmanın temek amacı ise, Ay'a küçük araçlar gönderme projelerinin önünü açmak. Google şirketi yarışma kapsamında birinci olacak şirkete 30 milyon, ikinci olaak şirkete ise 5 milyon dolar verecek. İnsan bizden neden bir şirket yok diye sormuyor değil.