Güneş Benzeri Gezegen Yiyen Yıldız


Dünya'dan 300 ışık yılı uzaklıkta Güneş'e benzeyen bir yıldızın çevresindeki gezegenleri kendine çektiğini tespit etti.

"Astronomy and Astrophysics" dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, Güneş'e çok benzeyen ve yaklaşık 6 milyar yaşında olan HIP 68468 isimli yıldız çevresindeki gezegenleri kendine çekerek yutuyor. Araştırmaya katılan ekipte yer alan Chicago Üniversitesi'nden Jacop Bean, bunun Güneş'in Dünya'yı yutacağı anlamına gelmediğini dile getirdi. Fakat Bean'e göre bu keşif gezegen sistemlerini anlamamızda yardımcı olacak nitelikte. Yale Üniversitesi'nde bulunan Debra Ficher, bu gelişmenin milyarlarca yıl sonra Merkür'ün Güneş tarafından yutulacağını gösteriyor değerlendirmesinde bulundu.

La Silla Gözlemevi'nden yapılan gözlemler neticesinde, HIP 68468'in yörüngesinde Neptün'den %50, Dünya'dan ise 3 kat daha büyük iki gezegen yer alıyor.

Yapılan değerlendirmelerde iki gezegenin kendi yıldızına doğru çekildiği açıklandı. HIP 68468'ye yaklaşan gezegenler ya yıldız tarafından yutuluyor ya da sistemin dışına itiliyor. Yıldızın kayalık gezegenleri yutmasından dolayı benzeri yıldızlardan 4 kat fazla lityum içerdiği belirtildi.