Ceres'te Buz Birikimi Tespit Edildi


Geçtiğimiz yıl Mart'tan bu yana cüce gezegen Ceres'te araştırmalarda bulunan Dawn uzay aracı, Ceres'in güneş ışığı alamadığı kutup belgelerinde buzul birikimleri tespit etti. 

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi'nin (NASA) California'daki Jet Tahrik Laboratuvarı'ndan yapılan açıklamada, eksen eğikliği nedeniyle Ceres'in karanlıkta kalan kutup bölgelerinin bulunduğu ve bu bölgelerde büyük miktarda buz birikimleri olduğu ifade edildi. 

Dawn uzay aracı karanlıkta kalan bölgede 634 krater üzerinde çalışma yaptı. Yapılan çalışmalar kapsamında radyasyon analizleri sırasında farkedilen yansımaların buzul yansımaları olduğu ortaya çıktı. Mars ile Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında bulunan Ceres, Merkür ve Ay'dan sonra gölge alanlarında kalıcı buzul bulunan 3. gök cismi oldu. Ceres'teki buzulun gök taşlarıyla geldiği ve gölge alanda milyonlarca yılda biriktiği tahmin ediliyor. Bu gelişme üzerine bilim insanları Ceres'in alt bölümünde okyanus varlığını araştıracak. 

Ceres, Güneş Sistemi'nin erken dönemlerinde oluşmuş olabilir. Bu yaklaşım bilim insanlarının dikkatlerini Ceres'te yoğunlaştırıyor.