Plüton'un Gezegen Olarak Sayılması Gündemde


Uluslararası Astronomi Birliği'nin 2006 yılında gezegen sınıfından çıkardığı Püton'un tekrar gezegen sınıfına alınması gündemde. Harward Smithsonian Astrofizik Merkezi'nin yeniden tartışmaya açtığı Plüton meselesi uzmanlar tarafından tartışıldı. Yapılan tartışma sonucunda ise Plüton'un gezegen olduğu fikri ortaya çıktı.

Merkezin yayınladığı bildiride, "küçük bir meyve ağacı yine de meyve ağacıdır" görüşünden yola çıkılarak bir gezegeni gezegen yapan özellikler üzerinde duruldu. Tartışmaya göre, bir gezegenin gezegen sayılabilmesi için Güneş'in uydusu olması, kütlesinden dolayı küresel bir yapıya sahip olması ve yörüngedeki herhangi bir başka cismi temizlemiş olmak gerektiği belirtilerek, Plüton'un enkaz temizleme konusundaki yetersizliği tartışmanın ana kaynağı olarak gösterildi.

Bilim insanları bu tartışmaların Plüton gezegendir savunucuları için bir başlangıç ve çıkış noktası olacağını belirtirken, gezegen olma kriterlerinin değişmesi gerektiği üzerinde durdular.

Plüton'un çevresi Dünya'nın uydusu olan Ay'dan bile daha küçük ve Güneş Sistemi'ndeki en küçük "gezegen" olarak kabul ediliyordu.


Hiç yorum yok