İnsan Gözü Kaç Megapiksel Görür?



Canlılar milyonlarca yıldır kendilerini geliştiren bir yapıya sahip. Geçtiğimiz aylarda Nat Geo'da yayınlanan Cosmos belgeselinin bir bölümünde de bu konu geniş yer bulmuştu. Canlıların bu gelişimi şüphesiz her koşulda ve canlı üzerinde aynı oranda ve şekilde gerçekleşmiyor.

Bizler gözlerimizle dünyayı görüyor ve algılamaya çalışıyoruz. Renkleri seçebiliyor, uzak yakın arasındaki orantıyı kurabiliyor ve bunu diğer canlılara oranla iyi ya da kötü olarak gerçekleştiriyoruz. Ancak günümüzde kameraların daha iyi fotoğraf çekebilmesi acaba bir gün fotoğraf makinalarının da insanlar kadar net görüntü elde edip edemeyeceği sorusunu akıllara getiriyor. Fakat bunun da ötesinde önemli bir soru son zamanlarda kafaları kurcalıyor. İnsan gözü kaç megapiksel görür?

Bu soruyu cevaplamak aslında hiç kolay değil. Nitekim insan gözü digital kameraların aksine analog bir yapıya sahiptir. Yani FPS,  megapiksel gibi değerleri bulunan digital kameralarla karşılaştırmak zordur. Ancak insan duyu nöronlarının %50'den fazlası gözdeki retina arkasında bulunur. Bu durumdan dolayı ise insan gözünde yaklaşık 6.5 milyon renkli, 120 milyonda renksiz algı hücresi olduğu sonucu çıkarılabilir. 120 derece açıyla görebilen insan gözünün bu bilgilerden yola çıkarak 570 megapiksel olabileceği hesaplanmıştır. Ancak bu bilginin ne kadar doğru olduğu konusunda bir garanti veremiyorum.

Elinizde kesin bilgiler ve oranlar varsa bizle paylaşabilirsiniz.


Hiç yorum yok