Tarih Boyunca Uzaya Gönderilen Hayvanların Listesi (10)

Tarihte deney amaçlı birçok hayvan uzaya gönderildi. Hayvanseverler tarafından büyük eleştiri alan uzaya hayvan gönderme çalışmaları günümüzde halen devam etmekte. Aşağıdaki listede uzaya gönderilen ve kahraman ilan edilen 10 çeşit hayvanın listesini göreceksiniz.

1. Space Menageria (Uzay Hayvanat Bahçesi): Bir grup balık 1950 yılında uzaya gönderildi.



2. Laika:  Bir köpek olan Laika 1957 yılında uzaya gönderildi. 10 gün uzayda kalması beklenen zavallı köpek sadece 1.5 gün dayanabildi.



3. Maymunlar: 1959 yılında uzaya Able ve Baker adlı maymunlar gönderildi. Her ne kadar ilk aşamada başarılı görünen maymunlardan Able Dünya'ya geldikten 3-4 gün sonra hayata veda etti. Baker ise 1984 yılına kadar uzun bir hayat yaşadı.



4. Maymun Gordo: Maymun Gordo, 1958 yılında uzaya gönderilmek istendi. Ancak paraşütlerde yaşanan bir sorun nedeniyle Dünya'ya düştü. Uzun süre bulunamayan şanssız Gordon, daha sonra hayatta olarak bulundu.


5. Ham: Bir şempanze olan Ham, 1961 yılında uzaya gönderildi ve uzay etrafında dolanan ilk maymun türü olarak tarihe geçti.



6. Felix (Kedi): 1963 yılında Fransa Uzay Ajansı Felix isimli kediyi uzaya gönderdi. Kedinin uzaya gönderiliş anının videosu o dönem oldukça tepki toplamıştı. Arzu edenler site içinden videoyu aratıp izleyebilirler.



7. Örümcekler: 1973 yılında uzaya örümcekler gönderildi. Asıl amaç örümceklerin uzay koşullarındaki tepkilerini analiz etmekti. En son 2011 yılında NASA uzaya birkez daha örümcek göndermişti.


8. Kurbağalar: 1959 yılında ABD uzaya kurbağa gönderdi. Ancak kurbağalar uzay şartlarına dayanamayarak öldü.


9. Solucan: NASA 2006 yılında binlerce solucanı uzaya gönderdi. Uzay şartlarına adapte olan solucanlar uzayda kendi başlarına üreyebildi.


10. İran'ın Maymunu: 2013 yılında İran uzaya maymun gönderdiğini açıkladı. Ancak maymuna ne olduğu konusunda İran Uzay Ajansı'ndan bir açıklama yapılmadı. Bu sessizlik maymunun uzayda öldüğü dedikodularına neden oldu.


Uzaya giden hayvanlar listesi space.com internet sitesinden derlenmiştir.

(26 Temmuz 2014)


Hiç yorum yok