Mars'ta Yaşam Sanılandan Daha Zor Olabilir


Mars'a gitmek zor. Hatta son araştırmalara göre sandığımızdan daha da zor. Atmosferinin %96'sı karbondioksit olan Mars insan yapısına elverişsiz bir ortam sunuyor. Birçok araştırmacı, insan yapısının Mars'a uymayacağını ve Mars'ta kurulacak yaşam ortamlarının yüzeyin altına kurulması gerektiği yönünde hemfikir durumda.

Bu fikri destekleyen başka bir çalışma Washington'da bulunan Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi tarafından yapıldı. Uzayda bulunan iyonlaştırıcı radyasyon etkisi üzerinde çalışan bilim insanları, Mars'ın atmosferinin zayıf olmasından ötürü bu tip radyasyonun Mars'ın yüzeyine kadar ulaştığını tespit etti. Bu durum en net açıklamasıyla kısa zamanda kanser olma riski demek. Günümüz teknolojisi iyonlaştırıcı radyasyon etkisinden korunmamızı sağlayacak bir yapıyı sağlayamıyor. Bu konuda herhangi bir ilaç da mevcut değil.

Olayın ne kadar korkutucu olduğunu anlamamız için belki bir sonraki cümle yeterli olacaktır. İyonlaştırıcı radyasyonun vücudu etkilemesi ortalama 4 gün sürüyor. Yani Dünya'daki radyasyon etkilerine göre çok daha kısa zamanda kanser oluşumu başlıyor. 

Hiç yorum yok