Mars'ta Yaşamı Destekleyecek Oksijen Olabilir


Mars'ta yaşam konulu birçok yazıyı bu site üzerinde gördünüz. Mars'ta yaşam için oldukça umutlu olmakla beraber bir o kadar da olumsuz haber verdik. Son haber ise olumlu bir iddia olarak değerlendirilebilir.

ABD'de yer alan Caltech Üniversitesi ve NASA'nın ortak çalışması sonucu, Mars'ta sıvı halde su bulunması durumunda canlılık oluşturacak kadar oksijenin de bulunabileceği öne sürüldü. Araştırmada görevli bilim insanları Fischer ve Stamenkovic, önceki yıllarda hipotez olarak sunulan bu ihtimal üzerine yoğunlaştı ve Mars'ta tuz sayesinde sıvı haldeki suyun solunabilir bir atmosfer yaratmak için yeterli oksijen içerdiğini savundular. Eğer yeraltındaki su yeniden havayla temas ederse canlılığı destekleyecek bir atmosfere neden olabilir. Bu da bizim Mars'ta Dünya benzeri bir yaşam ortamı sağlamamıza olanak sağlayabilir. 

Tabii bunları yazarken yine aklıma aynı şey geldi; hiçbir şekilde şu an yaşayamayacağımız bir gezegen olan Mars'a yatırım yaparken (destekliyorum), neden üzerinde yaşam olduğunu bildiğimiz tek gezegeni cehenneme çeviriyoruz? Doğamıza sahip çıkalım hiç değilse çevremizi koruyalım. 

Hiç yorum yok