Bilim İnsanları Cüce Gezegen Keşfetti "Goblin"


Güneş sistemi her ne kadar içinde de bulunsak birçok bilinmezi içinde barındırıyor. Bu duruma destekleyen son keşif ise cüce gezegen Goblin. Bilim insanları tarafından muhtemel dokuzuncu gezegeni destekleyen bir cisim olarak keşfedilen Goblin, özelliklerinden dolayı cüce gezegen olarak tanımlandı.

Öyle çok güçlü kuvvetli bir cüce gezegen olmayan Goblin, son verilere göre yaklaşık 300 km çapında. Ay'ın çapının 3.474 km olduğunu düşündüğümüzde Goblin ne kadar küçük bir gök cismi olduğunu anlayabilirsiniz. Yaklaşık 12 milyar km uzaklıkta yer alan cüce gezegen, 40.000 yıllık bir yörüngeye sahip. Bilim insanlarına göre cüce gezegenin yörünge süresinin %99'u Goblin'i görmek oldukça zor. Kısacası Goblin'i görmek için doğru zamanı bulmak önemli.

İlk olarak Carnegie Institution for Science'dan Scott Sheppard, Northern Arizona University'den Chadwick Trujillo ve University of Hawaii'den David Tholen tarafından idare edilen bir ekip tarafından, Ekim 2015'te Hawaii'den gözlemlenen Goblin hakkında bilgi toplamak bir hayli zor. Bunun nedeni, cüce gezegenin küçüklüğü ve yavaş yörünge hızı. 


Hiç yorum yok