Astronot Nasıl Olunur?


Yeni nesil, dijital medya olanaklarıyla beraber astronotların uzaydan çektiği fotoğrafları daha fazla görme şansı yakalıyor. Hal böyle olunca astronot olmak isteyenlerin sayısı da gün geçtikçe artış gösteriyor. Her ne kadar ülkemizde astronot olmak imkansız olsa da astronot olmak isteyenleri ne gibi zorluklar bekliyor bahsetmek istedim.

Astronot olmanın koşulları nelerdir?

Astronot olmak için fizik, kimya, biyoloji, mühendislik ya da matematik gibi bölümlerden mezun olmak şart. Günümüzde birçok astronot sadece lisans derecesiyle de yetinmeyerek çeşitli yan dallarda yüksek lisans ve doktora derecesi almakta. Tabii bu dereceler astronot olmak için sadece bir ön koşul.
Alınan eğitimin yanında fiziksel ve zihinsel olarak da yeterli olmak şart. Ağırlıksız ortamlar, basınç değişimleri, kapalı alanda uzun süre kalınmasından doğan psikolojik etkiler, kas yapısındaki değişimler gibi daha onlarca etkene karşı astronotlar dayanıklı olmak zorunda. NASA astronot adaylarının görme derecelerine oldukça önem veriyor. Bu noktada başarı kriteri ise 6 metre mesafeden görebilme yetinizin olması. Ayrıca oturma durumunda tansiyonunuzun 14/9'u aşmaması önem taşıyor. Boyunuzun ise 160-190 cm arasında olması şart. Kısacası herhangi bir sağlık probleminizin olmaması gerekiyor. Astronotlarda aranan önemli özelliklerden birisi de dil bilmek. Astronot adayları arasında Rusça ya da İngilizce bilmek neredeyse zorunlu. Aksi taktirde kendi ana diliniz uzay programlarına seçilmenize yetmeyecektir.

Tüm bu şartları yerine getiren adaylar sonraki dönemde uzun süreli bir eğitime alınıyor. Bu noktada Avrupa Uzay Ajansı'nda astronot olmak için yaklaşık 40 ay eğitim alınması gerekiyor. NASA'da eğitimin süresi 2 yıl sürüyor. Tüm bunlara rağmen halen astronot olmama olasılığınız da var.

Umarız hevesleri kaçırmamışızdır.

Hiç yorum yok