Evren / Uzay Nedir? Kısa Bilgi



Tüm gezegenleri, galaksileri, kara delikleri, asteroitleri ve daha birçok görebildiğimiz ve göremediğimiz maddeyi içinde bulunduran alana evren denir. Daha sade anlatımıyla bugün ne görüyor, yapıyor ve biliyorsak ya da ne gözlemliyorsak evrenin içinde yer alır.

Eski insanlar evrenin başı ve sonunun olmadığına inanırdı. Yaygın inanç ise, tüm gök cisimlerinin Dünya'nın etrafında döndüğü şeklindeydi. Temel olarak Dünya merkezli bir evren/uzay düşünülmüştü. Ancak bu anlayış günümüze doğru değişmeye başladı. Antik çağlarda gözlemlenen yıldızlara ve gezegenlere tanrısal bir anlam yüklense de 1600'lü yıllarda Newton ilk olarak başı - sonu olmayan ve hareket etmeyen bir evren teorisini ortaya attı. 

1927 yılında Georges Lemaitre Büyük Patlama Teorisi'ni ortaya attı. Bu teoriye göre evren henüz nedeni bilinmeyen bir patlamayla meydana geldi ve geldiği günden bu yana genişlemeye devam ediyor. Günümüzde bilim insanları arasında en çok  kabul gören teori Büyük Patlama'dır. Bu sebeple, evrenin bir gün genişleyemeyecek kadar gerileceği ve patlayıp içe çökeceği düşünülür. Daha basit anlatımıyla evren şişirilen bir balona benzetilmektedir. Bu yaklaşımla evrenin sonsuz bir boşluk olduğu varsayımı  da artık kabul görmemektedir.

Dünya ise bir zamanlar sanılanın aksine orta yaşlı bir yıldızın etrafından dönen trilyonlarca gezegenden sadece biridir. 

Konu hakkında ödev yapacak arkadaşlara başarılar. Herhangi bir sorunuz olursa yazabilirsiniz :)