Evrenin Sonu Nasıl Gelecek?


Hemen hemen hepimiz evrenin sonunu merak ederiz. Hatta bu evrenin ilk evren mi olduğunu, başka evrenler olup olmadığını, evrenin nasıl başladığını ve evrenin aniden yok olup olamayacağını merak ederiz. Bu yazıyı okuduktan sonra merakınız maalesef giderilmiş olmayacak. Aksine daha fazla merak edeceksiniz.

İnsanın ölümü kendi kıyametidir derler. Dünya'nın ölümü ise insanlığın. Peki ya evren nasıl yok olacak? Aşağıda 3 farklı teoriyle evrenin sonuyla ilgili ihtimallere bakacağız.


  • Büyük Donma

Birçok araştırmacının tam olarak reddetmediği ihtimallerden biri büyük donma. Bu yaklaşıma göre, evrende ısı tamamen kaybolabilir. Bu durum uzayın yapısını değiştirebilir ve zamanla her şey sıfıra indirgenebilir.


  • Büyük Çöküş

Üzerinde en çok durulan ihtimallerden biri büyük çöküş olarak gösteriliyor. Bu yaklaşıma göre evren sürekli genişliyor ve bu genişleme bir gün son noktaya ulaşacak. Son noktaya gelecek büyümeden sonra ise evren içine çökecek ve yok olacak. Kısaca bir balon gibi düşünebilirsiniz.

Bu ihtimali daha önemli kılan ise elde edilen veriler. Albert Einstein bu teoriyi ortaya attığında ilk etapta inanmakta zorlansa da 1929 yılında Edwin Hubble evrenin genişlediğine dair delillere ulaşmayı başardı.


  • Büyük Parçalanma

Bu teori ise karanlık enerjinin ilerleyen dönemlerde yapabilecekleriyle ilgili. Karanlık enerji evren genişlese bile sabit yoğunluktadır. Yani sürekli hacim olarak genişleyen evrende eşit oranda karanlık enerji yoğunluğu için karanlık enerji üretilir. Ancak olay burada başlıyor. Peki ya karanlık enerji, evrenin genişlemesinden daha hızlı ortaya çıkmaya başlarsa?  Robert Caldwell, "hayalet karanlık enerji" teorisini ortaya atarak bunun bir gün olabileceğini iddia ediyor.