Europa'da Muhtemel Yaşam İzleri Araştırılacak


NASA'nın son yıllarda ortaya koyduğu en önemli keşiflerden biri Jüpiter'in Ay boyutlarındaki uydusu Europa'da bulunan okyanus. Galileo uzay aracının 20 yıllık araştırmaları sonucu elde edilen sonuçlara göre Europa'nın 160 km kalınlığındaki buz tabakanın altında ılık suyla kaplı okyanus var. 

Europa'da bulunan ve görsellerde de rahatlıkla görülebilen damarlar sayesinde ılık suyun buzlu katman arasında yayıldığı tahmin ediliyor. Bu özellliğiyle şüphesiz Dünya'ya benzeyen Europa'da yaşam olup olmadığı ise bilinmiyor. Ancak birçok bilim insanı Europa'nın buzul yüzeyinin altında canlılığın çoktan oluştuğu görüşünde.

Europa'da yaşam araştırılacak

Uydu üzerinde araştırmalarını sıklaştırmayı amaçlayan NASA ve ESA, uyduya uzay aracı göndermeyi planlıyor. Bu noktada, NASA, Europa Clipper isimli bir araç geliştiriyor. Bu araç Europa'nın 25 km derinliğine gidebilecek ve ılık suyun aktığı damarlardaki suyu inceleyebilecek. 

Bir diğer proje ise ESA tarafından yürütülüyor. Jupiter Icy Moons Explorer isimli uzay aracını Europa'ya göndermek isteyen ajans, yüksek çözünürlüklü kameralarla da yüzeyi yakından görüntüleyebilecek. Kısacası ilerleyen yıllarda Mars ile birlikte Europa da çok konuşulacak.

Kim bilir, belki de Europa'nın altında yaşayan ilginç balık türleri vardır.