En Sıcak Gezegen Keşfedildi



Belki de bu başlığı bu blog üzerinde 10. kez paylaşıyoruz. Ancak bilim insanları sürekli yeni keşifler yapıyor ve bizde sürekli bilgileri güncellemek zorunda kalıyoruz.

Son olarak Science dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, Dünya'dan 650 ışık yılı uzaklıkta bir gezegen keşfedildi. Gezegen yapı itibariyle Jüpiter' benziyor ancak çok daha sıcak. Elde edilen verilere göre, KELT-9b ismi verilen gezegen gün içerisinde 4300 derecelik sıcaklığa ulaşıyor. Kendi yıldızı KELT-9'a sürekli aynı yüzünü gösteren gezegen, bir gününü Dünya gününe göre 1.5 günde tamamlıyor.

KELT-9b'nin dış atmosfer ve taç sıcaklığı yer yer 1.67 milyon dereceye kadar ulaşıyor. Bununla birlikte gezegen ile Güneş'in yüzey sıcaklığı arasında yaklaşık 1200 derece sıcaklık farkı var.

Gezegende su bulunmuyor. Tabi sıcaklık yüksek olunca herhangi bir yaşam da yoktur diye düşünüyoruz ancak ya bizim suya ihtiyaç duyduğumuz gibi ateşe ya da yüksek sıcaklığa ihtiyaç duyan bir canlı türü geliştiyse sorusuyla da sınırları zorlamayı ihmal etmiyoruz. Her zaman diyoruz, hayal kurmak bedava :)