Uzay Radyasyonuna Yeni Çözüm Arayışı



Son zamanlarda uzaydaki radyasyonun koloni faaliyetlerine engel olduğunu yazmıştık. Hatta bunun Mars'ta kolonileşmenin önünde engel olarak göstermiştik. Bugün haber sitelerine uzaydaki radyasyonun etkisini azaltacak bir metaryelin bulunduğu haberi düştü.

New Scientist'in haberine göre, Central Florida Üniversitesi'nden Daniel Britt, uzay radyasyonundan koruyan bir metaryel keşfedildiğini açıkladı. Keşfedilen metaryelin hidrojen yönünden zengin olduğu ve şimdiye kadar keşfedilen en iyi radyasyon kalkanı görevi üstlenecek metaryel olduğu açıklandı.

Asteroitlerde bulunan metaryelin şu anda kullanılan alüminyum kalkandan %10 kadar daha etkili olduğu açıklandı. Bilindiği üzere astronotlar büyük maliyetlerle üretilen alüminyum radyasyon kalkanları kullanıyor.

Ancak keşfedilen yeni metaryelle ilgili bir sorun var. Bu metaryel yerçekimsiz ortamda asteroitlerden nasıl çıkarılacak. Hali hazırda yerçekimsiz ortam için tasarlanan bir sondaj aracı bulunmuyor. Bir grup bilim insanı bu sorunun mıknatıs özelliği olan uzay araçlarıyla da çözülebileceği görüşünde.