Çinli Bilim İnsanları Kapsamlı Ay Haritası Çiziyor


Son dönemde uzay çalışmalarında en çok ismi geçen ülkelerden biri de Çin. Son olarak Mars ve Jüpiter ile ilgili planlarını açıklayan Çin hükümeti, bu defa gözünü uydumuz Ay'a çevirdi.

Çinli bilim insanları 1:2.5 milyon ölçekli bir Ay haritası çizmek için planlamalara başladı. 5 üniversite ve enstitünün ortak çalışması olacak haritada, Ay'ın zamansal ve evrimsel süreci, detaylı olarak yüzey şekilleri belirtilecek. 4.36 boyunca ve 2.2 metre eninde olması planlanan haritanın gelecek yıl sonuna kadar bitirilmesi amaçlanıyor. Piyasaya sürülme tarihi ise 2020 olarak belirtildi. Çin'in Ay yörüngesinde bulunan uydularından da yararlanılacağını ifade eden Cilin Üniversitesi'nden jeolog Çın Şıngbo, Ay'ın belirsiz noktalarını çizmenin zor olduğunu çünkü Dünya'da olduğu gibi gidip kontrol etme imkanının olmadığını belirtti.

Çin ayrıca planlanan uzay programı kapsamında bu yıl içerisinde Çang'ı-5'ı Ay'a indirmeyi planlıyor. Eğer program başarıyla devam ederse araç Ay'dan numune toplayıp geri dönecek. Çin 1976 yılından bu yana Ay üzerine araç gönderen tek ülke. Ülke bu ünvanını 2013'te Çang'ı-3 uzay aracıyla almıştı.