Uzaya Çıkmak Sağlığı Nasıl Etkiliyor?


Uzaya daha fazla insan göndermek hatta koloni kurmak için bilim insanları yıllardır büyük bir çaba sarfediyor. Peki uzaya çıkmak nasıl bir sağlık riski oluşturuyor?

Bu soruya en güzel cevabı uzayda yaklaşık 340 gün kalan Scott Kelly vermiş. Yakında uzayda geçen bir yılını yazdığı kitabını piyasaya sürecek olan Kelly, yaptığı açıklamada uzay kaynaklı yaşadığı sağlık sorunlarını belirtti.

Scott Kelly uzayda kaldığı süre boyunca kemik kütlesinin azaldığını, kanındaki dağılım bozuklukları yüzünden kalbinin kasıldığını, normal bir insandan 10 katı daha fazla radyasyona maruz kaldığı açıkladı. Bu durum Scott Kelly'nin ilerleyen yıllarda kansere yakalanma oranını önemli ölçüde arttıracak Ayrıca Scott Kelly fiziksel olarak yaşadığı stresin de ilerleyen yıllarda ne gibi zararlar vereceğini kestirmenin zor olacağını vurguladı.

Scott Kelly'nin açıklamasından sonra akıllara gelen soru şu; eğer 340 gün bu kadar sıkıntı yaratıyorsa, Mars'a nasıl astronot gidecek ya da ilerleyen yıllarda Ay ya da Mars'a nasıl koloni kurulacak? Anlaşılan Dünya'da uzunca bir süre sıkışıp kalmaya devam edeceğiz. Aslında düzgün kullansak bize Dünya da yeter ama orası farklı bir başlığın haberi :)