Valentin Bondarenko ve Saklanan Ölümü

Valentin Bondarenko, 1960 yılında Rusya'nın kozmonot ekibine seçildi ve uzaya gidecek kozmonotlar arasında çalışmalarına başladı. Asıl mesleği pilotluk olan Bondarenko, Moskova'da gerçekleştirilen uzay çalışmalarında yanarak öldü. O zamanın şartları göze alındığında bazı ölümlerin yaşanması negatif yönü olmasından ziyade başka bir anlam taşımıyordu. Bondarenko bir nevi "uzay şehidi" olarak anıldı ve ismi Ay'ın uzak bir köşesinde bir kratere verildi.

Ancak bu ölüm birçok açıdan farklı. Bunun en önemli nedeni kozmonotun ölümü uzun yıllar insanlardan saklandı. Hatta insanlar böyle bir kozmonotun olduğunu dahi bilmediler. Daha da ileri giderek, yetkililer Bondarenko'nun görüntüsünü fotoğraftan kaldırdı. (Aşağıda) Bu olay ilk etapta basit görünse de tarihte birçok saklanan ya da insanlara anlatılmayan acı dolu olaylar yaşandığının sinyallerini verdi.

Hatta Rusya ilk kez Yuri Gagarin'i uzaya göndermeden önce Achille ve Giovanni adında iki kardeş radyo dalgalarından derin nefes almaya çalışan bir insana ait seslerin uzaydan alındığını bile kayda geçmişlerdi. Bu durum acaba Rusya bazı gelişmeleri en iyi şekilde göstermek için bazı insanları feda mı etti sorusuna akıllara getirdi. Bugün halen gerek NASA, gerekse Rusya'nın kamuoyuna yaptıkları açıklamalar tam olarak insanları tatmin etmiyor.

Bunlarla ilgili daha gizemli bilgiler varsa paylaşmaya devam edeceğim.