Mars'ta Neler Oldu?

Bilim insanları bir zamanlar Mars'ta göl ve denizlerin olduğunu ve hatta mikro düzeyde canlıların oluşmuş ya da oluşmaya başlamış olabileceğini belirtiyorlar. Ayrıca son elde edilen verilere göre, Mars'ta sıvı halde su bulunuyor ve 4 milyar yıl önce Mars'ın yaşama elverişli bir atmosferi vardı.

Şu an için Mars'ta canlı yaşamı yok (ben ilerleyen günlerde bununla ilgili bir açıklama geleceğini düşünüyorum). Tabi bunu derken Mars'ın yüzeyinin altında kalan canlı fosilleri olup olmadığı hakkında bir bilgi de yok. Tek bildiğimiz şu anki verilere göre Mars'ta canlının bulunmadığı. Peki bir zamanlar yaşama elverişli bir atmosferi bulunan Mars'ın atmosferi nasıl yok oldu.

Öncelikle CO2 yani karbondioksit çok önemli. Belirli miktarda karbondioksit Dünya'da sera etkisi yaratıyor ve canlı yaşamı için elverişli ortam sağlıyor. Ne su hemen buharlaşıyor ne de  hemen donuyor. Yapılan tahminler Mars'taki karbondioksitin kaybolmasıyla yaşam olanağının kaybolduğu. NASA son olarak elindeki verileri değerlendirdi ve Mars'taki atmosferin 4 milyar yıl önce Güneş fırtınasıyla parçalandığını açıkladı.

Bu açıklamanın aslında en önemli noktası 4 milyar yıl önce Mars'ta da Dünya'dakine benzer bir yaşam oluşmaya başlayabilir ve biz şu an iki gezegen arasında iki farklı ülkedeymiş gibi yaşayabilirdik. (Biri çıkar roman yazar yakında..)