Bazı Uzay Fotoğraflarında Neden Yıldızlar Yok?

Birçok kez Ay'dan ve uzaydan fotoğraflar gördük. Farketmişsinizdir bunların birçoğunda yıldızlar yoktur. Fotoğraflarda sadece çekilen gezegen ya da gökcismi vardır ancak çevresi tamamen karanlıktır. Bu durum Ay seyahatlerinin sahte olduğundan tutun birçok iddiaya neden olmuştur. Ancak işin aslı çok da gizemli değil.

İlk olarak belirtelim astronotlar uzaya çıktıklarında yıldızları görüyor. Bu insan gözünün algılarının (fazla teknik bilmiyorum) bir kameraya göre daha fazla olmasından kaynaklanıyor. Peki bir kamera neden yıldızları göremiyor. Bunun nedenini aslında siz de sokağınızda bir digital fotoğraf makinesiyle deneyleyebilirsiniz.

Yıldızların uzay fotoğraflarında görünmemesinin nedeni aslında uzun pozlama tekniğiyle ilgili bir durum.

Alt bölümdeki fotoğraf 25 saniyede pozlanmış (tam olarak anlamayanlar için: Fotoğraf çekmek için tuşa basıyorsunuz ve 25 saniye kamera ışığı topladıktan sonra fotoğraf çekim işlemini tamamlıyor) Bu durumda fotoğraf makinesi daha fazla ışığı fotoğrafta işlemiş oluyor.


Bu gördüğünüz fotoğrafın ise pozlama süresi 5 saniye. Aradaki farkı görmüşsünüzdür.Yıldız sayısı azaldı ayrıca netlik biraz daha diğer teknik detaylara bağlı olarak düştü. (Muhtemelen ISO - ASA yükseltildi)


Alt bölümdeki fotoğraf ise 1/640'da yani saniyenin de altında bir pozlama ile çekildi (Kısacası şipşak). Sonuç olarak en parlak cisim olarak Ay ön plana çıktı çevresindeki tüm yıldızlar hem ışıktan hem de pozlamadan dolayı kayboldu. (Bu arada Mars da sol tarafta gülümsüyor)


Uzayda bir kamera ile uzun pozlama yapılırsa nasıl bir fotoğraf elde ediliyor ona bakalım. Reid Wiseman bizim için denemiş. 3 saniyelik bir pozlama ile çekilen fotoğraf. Bu fotoğraf maalesef bulanık. Çünkü araç hareket ediyor ve kamera fotoğraf çekim aşamasında 3 saniye zaman diliminde hareketli. Ama yıldızları görmek mümkün.


Kısacası yıldızlar var, astronotlar onları görebiliyor ancak kameralarla şipşak çekilen fotoğraflar yıldızları bizlere göstermiyor. Gösterince de hareketten dolayı böyle oluyor. Tabi bu işin kralı Hubble bildiğiniz gibi her şeyi görüntülüyor...

Not: Varsa eksik ya da yanlış bir bilgi lütfen belirtin düzenleyelim.