Gezegen ile Yıldız Arasındaki Farklar

Birçoğumuz yıldızlar ile gezegenleri birbirine karıştırır. Ancak aralarında temel farklılıklar vardır. En büyük fark ise yıldızların kendi enerjilerine sahip olmaları, gezegenlerin ise enerjilerini yıldızlardan almalarıdır. Buna en güzel örnek ise Güneş ile Dünya ilişkisidir. Güneş, Dünya'yı ısıtır ve doğal bir enerji kaynağı olarak sistemin merkezinde yer alır. Dünya, Mars ve Jüpiter gibi gezegenlerde bu yıldızın etrafında döner.

Geceleyin özellikle karanlık bölgelerden gökyüzüne baktığımızda hafif hafif yanıp sönen yıldızlar görürüz. Bunlar bize çok küçük görünmesine rağmen bazıları hayal bile edemeyeceğiniz kadar büyüktür. Gazlardan oluştukları için sıcaktırlar. Eğer gökyüzünde hafif hafif renk değiştiren ve parıldayıp sönen ışıklar görürseniz bu bir yıldızdır.

Gezegenler ise kendi ısısını üretemeyen ve yaklaşık 4.5 milyar yıl önce yıldızlardan kopan parçalardır. Karbon, hidrojen ve helyum gibi hafif elementlerden oluşurlar. Ancak ilk başta da belirttiğimiz gibi eğer kafanız karıştıysa gezegen-yıldız farkını anlamak için Güneş (yıldız) ile Dünya (gezegen) karşılaştırması yapabilirsiniz.