Uzayda Yaşamak Mümkün Olacak Mı?



Dünyanın nüfusu son yıllarda oldukça hızlı artmaktadır. Buna bağlı olarak su ve gıda sıkıntısı dünyanın belli bölgelerinde oldukça fazla hissediliyor. Tüm bunların yanı sıra değişen iklim, eriyen buzullar, fırtınalar, seller ve artan diğer doğal afetler dünyayı yaşanabilir bir gezegen olmaktan çıkarıyor.

Peki insanoğlu gelecek için ne yapacak? Uzayda yaşamanın yolunu bulabilecek mi? SpaceX şirketinin sahibi ve uzay turizmi girişiminin öncülerinden Elon Musk, dünyadaki felaketler için birçok gezegende yaşam olanaklarının araştırılması gerektiğini ifade ediyor. Eski astronot Jeffrey Hoffman'a göre, insanoğlu Güneş Sistemi içerisinde birkaç yere gidebilme ve yerleşebilme teknolojisini sahip ve ilerleyen dönemde bunu gerçeğe dönüştürebilir.

Ancak şimdiye kadar planlanan birçok projenin gerçekleşmesi zor olduğu yönünde açıklamalar yapıldı. Birçok bilim insanı insanların uzun süre Mars'ta kalması durumunda kas ve eklemlerinde problem olacağını belirtirken, geçtiğimiz günlerde ABD'de bulunan MIT öğrencileri yaptıkları araştırmalar neticesinde Mars'a giden bir insanın en fazla 68 gün yaşayabileceğini tespit etmişti.

Portland Üniversitesi'nde görevli Cameron Smith ise önümüzdeki 300 yıl içinde 2000 kişilik bir koloninin uzayda yaşamakta olacağını ve fiziksel özelliklerinin bizden farklılaşacağını tahmin ediyor. Ancak şu an için bu tahminler Isaac Asimov'un bilim kurgu romanlarındaki anlatılanlardan farksız geliyor.

Tüm bu açıklamalar ve projeler (mars'a koloni, Cameron Smith tahmini) ilerleyen yıllarda büyük tartışmalara yol açacağa benziyor. Umarız insanoğlu kendine yeni dünyalar bulmakta gecikmez.


Hiç yorum yok