Halo (Yalancı Güneş) Görüntülendi!

Rusya'nın başkenti Moskova'da nadir olarak görülen "Halo" (Yalancı Güneş) görüntülendi. Kış aylarında sık görülmeyen atmosfer olayı Güneş'in her iki tarafında da parlak bölgeler oluşturuyor.


2 yorum

walk dedi ki...

neyin sonucu olarak böyle bir görüntü görülmekte açıklar mısınız ?

Tugay Sarıkaya dedi ki...

Sanırım aşağıdaki açıklama yeterli olacaktır.

Genellikle yüksek bölgelerde ve soğuk sirüs bulutlarında buz kristalleri tarafından oluşur. Bazı zamanlarda çok soğuk havalarda alçak seviyeden ilerleyen elmas tozu da denilen buz kristalleri tarafından ortaya çıktığı da görülür.
Bu görünüşün oluşmasının nedeni bu kristallerin prizma şeklinde davranmasıdır. Böylece içinden geçen ışınları 22 derecelik bir sapmayla bükerler. Bu sapma sonucu yandaki resimde gördüğünüz gibi bir oluşum ortaya çıkar. Güneşin iki yanında yalancı güneş görünümleri ortaya çıkar.
Güneş yükseldikçe yalancı güneşler güneşten uzaklaşırken diğer zamanda yakında görülür. Her zaman güneşle aynı yükseklikte bulunurlar. Yalancı güneşin renkleri güneşe oldukça yakındır. Renkler haleye birleşik şekilde görülür.
Mars’ta bir çok kez yalancı güneş oluşmaktadır. Bununla birlikte Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gibi diğer gezegenlerde dört veya daha fazla yalancı güneşli haleler oluşabilmektedir.
Bununla ilgili en son Rusya’da bir yalancı güneş görüntülendi. İşte size o görüntüler:

http://www.ogrenmen.com/