Evren Sandığımızdan Daha Genç Olabilir


Yeni bir çalışmada, gökbilimcilerin galaksi gruplarında bulunan uydu galaksilerin hareketlerini inceleyerek elde ettikleri bulgular, evrenin yaşının düşünülenden daha genç olabileceğini öne sürmektedir.

Avrupa Uzay Ajansı'nın Planck misyonu tarafından yapılan kozmik mikrodalga arka plan radyasyonunun (CMB) ölçümleri, evrenin yaklaşık 13.8 milyar yaşında olduğunu göstermektedir. Bu hesaplama, Standart Kozmoloji Modeli'ne dayanmaktadır ve düz bir evrenin, karanlık enerji ve karanlık madde tarafından domine edildiği ve genişlemenin hızlandığı bir evrenin varlığını varsayar. Bu model, evrenin büyük ölçekli yapılarını, yani galaksileri, galaksi kümelerini ve galaksilerin dev zincirlerini ve duvarlarını simüle etmek için kullanılmaktadır.

Ancak, yeni yapılan araştırmalar, galaksi gruplarında bulunan uydu galaksilerin hareketlerinin, bilgisayar simülasyonlarının öngördüğünden farklı olduğunu göstermektedir. Çin Bilimler Akademisi Ulusal Gözlemevleri'nden Guo Qi liderliğindeki bir ekip, Sloan Dijital Gökyüzü Araştırması'nın (SDSS) gözlemlerini kullanarak galaksi gruplarındaki uydu galaksilerin hareketlerini inceledi. Bu inceleme, her bir gruptaki en büyük galaksinin karşısındaki iki uydu galaksinin hareketini ölçtü.

Bu inceleme, bilgisayar simülasyonlarının öngördüğüne göre, uydu galaksilerin karşılıklı olarak birbirine zıt yönde döndüklerini ortaya koymaktadır. Ancak, zamanla, galaksi grupları ve kümeleri dinamik olarak rahatlamalı ve çoğu uydu galaksinin aynı yönde dönmeli. Standart Modelin önerdiği zamanda galaksi gruplarının ve kümelerinin birleşmesiyle, karşılıklı dönen uydu galaksilerin oranı daha az olmalıdır. Ancak yapılan incelemeler, bu oranın bilgisayar simülasyonlarına göre daha yüksek olduğunu göstermektedir.

Bu bulgular, Standart Kozmoloji Modeli'nin gözden geçirilmesi gerektiğini ve evrenin yaşının daha doğru bir şekilde belirlenmesi gerektiğini öne sürmektedir. Çünkü galaksi gruplarında bulunan uydu galaksilerin hareketleri, bilgisayar simülasyonlarının öngördüğünden farklıdır ve bu da mevcut modelin tam olarak doğru olmadığını göstermektedir. Bu nedenle, gökbilimciler, evrenin yaşını daha iyi anlamak ve kozmoloji modellerini geliştirmek için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtmektedirler.

Bu araştırmalar, evrenin yapısını ve evrimini daha iyi anlamak için önemli bir adım olabilir.

Kaynak: space.com


Hiç yorum yok