Stephen Hawking'in Yeni Kara Delik Teorisi


Ünlü bilim insanı Stephen Hawking, kara delikler tarafından çekilen cisimlerin akibeti hakkında yeni bir teori ortaya attı. Genel olarak kara delikler tarafından yutulan her şeyin bir daha kurtulamayacağı düşünülüyor. Ancak Hawking dün yaptığı açıklamayla bu teoriye yeni bir boyut kazandırmış oldu.

Hawking'in yeni teorisine göre, kara deliklerin çekim gücüne yenik düşen cisimler kara deliğin dış kısmında bulunan "olay ufku" adı verilen sınır çizgisinde yer alıyor. Ayrıca Hawking'e göre bu cisimlerin sahip olduğu tüm bilgilerde kara deliğin bu bölümünde kalıyor. Eğer kara deliğin içinden bir cisim çıkarsa, bu cisim olay ufku'nda kalan bazı cisimlerin bilgilerine de sahip oluyor. Ancak Hawking'e göre cisimler kara deliğin gücünden dolayı öyle bir hal alıyor ki, biz bu cisimlerin ne eski halleri, ne de dönüştükleri halleri hakkında bilgi alabiliyoruz.

(Kısacası cisimler kara deliklerin "olay ufku" denilen sınır çizgisinde birikiyor)

Hawking'in bir diğer açıklamasında ise, eğer kara delik yeterince büyükse, başka evrenlere geçiş için uygun olabileceğini dile getirdi ancak bu geçiş sonunda tekrar bu evrene dönmenin mümkün olmayacağını iddia etti.

Hawking'in bu açıklamalarına diğer bilim insanlarından henüz bir karşı yorum gelmedi.