Tutarsız Işık Yayan Yıldızın Gizemi Çözüldü


Geçtiğimiz aylarda Kepler teleskobu tarafından görüntülenen KIC 8462852'den yayılan düzensiz ışıkların gizemi çözülememiş ve yıldızın devasa bir "uzay gemisi" olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Nitekim durumla ilgili NASA'dan yapılan açıklamada, bir yıldızın yaydığı ışığın en fazla %33 oranında azalabileceği ve bu durumdan ötürü bir gezegenin bu şekilde bir ışık kaybına neden olamayacağı ifade edilmişti. Bu açıklamalar sonrası komplo teorisyenleri uzay gemisi iddialarını güçlendirmişti. 

Ancak olayın gerçeği, durumla ilgili yapılan araştırma sonuçlarının Monthly Notices of the Royal Astronomical Society'de yayınlanmasından sonra ortaya çıktı. Dergide yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, yıldızın yaydığı ışıklardaki azalmanın ve düzensizleşmesinin nedeni yıldızın yörüngesinde bulunan toz bulutları. Bilim insanlarına göre yıldızın yörüngesinde parçalanan kuyrukluyıldızların tozları bu yıldızın yaydığı ışığın düzensiz görünmesine neden oluyor. 

Böylece bir uzaylı iddiası daha çürütülmüş oldu. Ancak olaya bu kadar net ve ikna edici bir açıklamanın gelmesi sevindirici.