Kara Delik Görüntülendi Ama...


Güneş'ten yaklaşık 6.5 milyon kat daha büyük ve Messier 87 isimli bir galaksinin merkezinde yer alan bir kara delik tarihte ilk kez görüntülendi. Günümüze kadar gördüğümüz kara delik fotoğrafları bilgisayar ortamında oluşturuluyordu. Fakat ilginç taraf, bilgisayar ortamında oluşturulan kara delik ile ilk kez görüntülenen bir kara delik arasında büyük benzerlikler olması. 

Event Horizon Teleskcope isimli bir çalışma kapsamında bir teleskop ağı tarafından görüntülenen kara delik bir ilk ancak birçok bilinmeyen halen gizemini koruyor. Bunlardan bir tanesi kara deliklerin süper sıcak jetleri nasıl ürettiği sorusu. Bilim insanları bu sorunun cevabını elde edilen görselden çıkaramadı.

Bunlarla birlikte Hawking'in 1975 yılında ortaya koyduğu kara deliklerin kara olmadığı ve radyasyon yaydığı teorisi de doğrulanamadı. Hawking'e göre, kara deliğin büyümesi durduğunda enerji kaybından çok daha yavaş şekilde küçülür. Bu bilgi her ne kadar görsel elde edilse de net şekilde doğrulanamadı. Ancak yıllardır görüntülenemez olarak bilinen ve birçok komplo teorisine maruz kalan bir olgu görüntülenmiş oldu.

Not: Askerlikten sonra bir de cenaze işleri çıkınca yine bir süre buralarda yoktum.

Hiç yorum yok