Küçük ve Büyük Magellan Bulutu Hakkında Kısa Bilgi


Cüce galaksi olarak sınıflandırılmış bu iki galaksi Güney yarımkürede yer alan ülkelerden görülür. Genel olarak gökyüzüne bakıldığında bulut yoğunluğunda görüldükleri için Magellan bulutu olarak anılırlar. 

İsimlerinin aksine Magellan bulutlarını 900'lü yıllarda Al Rahman al Sufi keşfetmiştir. Her ne kadar cüce olarak sınıflandırılsa da Büyük Magellan bulutu 15-20 bin ışık yılı genişliğindedir ve yaklaşık 1 milyar yıldızı barındırır. Küçük Magellan ise yaklaşık olarak 7-10 bin ışık yılı genişliğindedir ve yaklaşık 100 milyon yıldıza ev sahipliği yapar. 

Her ne kadar başka bir galaksi olarak bilinse de, evrenin büyüklüğünü düşündüğümüzde Küçük Magellan bize oldukça yakındır. 197 bin ışık yılı uzaklıkta yer alan Küçük Magellan Samanyolu galaksisinin etkisi altındadır. Bu nedense sarmal olan formu zamanla bozulmuştur. 

Büyük Magellan ise 157 bin ışık yılı uzaklıkta yer alır. Büyük olarak isimlendirilmesinin nedeni Küçük Magellan ile kıyaslanması sonucudur. 

İki galaksinin gelecekte neler yaşayacağı ise şimdiden biliniyor. Magellan galaksileri zamanla Samanyolu galaksisi tarafından parçalanacak ve yutulacak. 

Hiç yorum yok